Wednesday, March 13, 2013

Epiloog-tagasi kodus 11.03.2013

Kodu, kallis kodu.. Siin on parajasti külm talv ja kohustused ootavad. Tabad end mõttelt, et tahaks hirmsasti tagasi minna, seal oli soe ja polnud muud muret kui et kuhu järgmiseks sööma minna või kas minna ujuma või mitte. Samas, siin on lapsed ja sõbrad ja kodu.

Ehk ongi parem kui on mille poole püüelda.. kunagi reisime jälle :)

Mõned seljakotiga reisijale vajalikud mõtted ja tähelepanekud värskelt meeles olevast reisist.

Ainukesed tähtsad asjad reisil on pass, telefon ja reisiraha või pangakaart. Ülejäänu on kõik asendatav.

Riideid pole mõtet kaasa tassida. Kõike saab osta kohapealt mingi naljahinna eest - olenevalt kauplemisoskusest saab särgi selga 4 euro eest, püksid jalga 8 euro eest. Piisab kui on kaks särki, seelik ja lühikesed püksid (meeste puhul võiks seeliku asemel lihtsalt teise paari lühikesi pükse võtta.. aga mina ei ole mingi hukkamõistja, eksju). Talvel soojale maale minnes tuleb paraku mingeid pikki riideid kaasa tassida aga sinna pole midagi teha. Ühest paarist pikkadest pükstest ja mingist õhukesest pintsakust või jopest täiesti piisab. Neid läheb järgmiseks vaja alles tagasilennul. Asendamatu on suurem sitsist või siidist õlasall või rätik, mida on hea endale peale visata kõrvetava päikese all. Samuti saab seda kasutada kuivatamisrätikuna, kleidina, rannalinana - kindasti on veel variante mille peale ma ise pole tulnud. Ei saa öelda, et meestele ei sobi, ühel paaditripil mingi habetunud austraalia musklimees muud ei kandnud kui valget punaste lilledega rätiseelikut :P. Väga "macho"..

Päevitusriietest - ühed olid mul kodust kaasa võetud, teised ostsin kohapealt. Piisanuks ka ühest paarist aga ma olen jube edev tegelikult ;). Nutikas on peale igat basseini- või mereujumist ujumisriided kraani all läbi loputada, suurem vesi välja väänaga ning siis laotada riided froteerätiku peale laiali, rätik rulli keerata koos riietega ja kõvasti väänata. Rätik saab märjaks ja riided peaaegu kuivaks. Samamoodi pesime vahepeal ka muid riideid. Mingil hetkel muidugi on mõistlikum kasutada pesumaja teenust. Selleks tuleb otsida kesklinnast kaugemal olev pesumaja ja jätta pesu sinna. Kätte saab reeglina järgmise päeva õhtuks, riideid eristatakse teiste klientide riietest nõnda, et sisemiste õmbluste külge tikitakse väikesed värvilised lõngajupid - hästi nunnu on.

Meil olid omal kaasas mikrofiiberkiust reisirätikud, mis kuivavad imekiiresti ja ei võta üldse pagasis ruumi. Samas on igas endast lugupidavas hotellis külalistele vähemalt üks suur froteeräitik ette nähtud. Kodus pole seega mõtet suurt kohevat ja rasket rätikut kotti toppida.

Kosmeetikat pole mõtet tassida. Vajamineva saab reeglina kohapealt. Mul oli näiteks kaasas kätekreem kuna mul kodus talvel käed kohutavalt kuivavad. Niipea kui lennukist maha astusime, oli probleem kadunud - ma ei võtnud seda kreemi kogu reisi vältel kotist väljagi. Sama käib igasuguste higistamisvastaste vahendite kohta - põhjamaalane higistab seal niikuinii nagu siga. Piisab, kui on kaasas hambahari, hambapasta, tükk seepi (mul oli Dove seep sheavõiga, pesin sellega ennast, juukseid ja ka riideid, täiesti viimasepeale), võib-olla ka väike pudel mõnda head õli. Mul oli jojobaõli kaasas - täpselt hea toitaine päikesest kuivale ja kahjustatud nahale. Sama töö teeb ära ka kohapealt saada olev kookosõli - müüakse igas apteegis.

Apteekidest rääkides - igas apteegis on kõik olemas mis turistil vähegi vaja - valuvaigistid (nii ibuprofeen kui paratsetamool), väga head migreenirohtu sain samuti. Päevituseelsed ja -järgsed kreemid ja õlid (pigem eelistan õli spray-pudelis - kerge peale kanda). Kreemide puhul tuleb silti hoolega lugeda, enamus kreeme on valgendava toimega. Väga levinud toode on Aloe Vera geel, rohelist värvi ja tuubi sees. Proovisime ka, ei meeldinud, jättis rõveda kihi naha peale kui ära kuivas. Kasutasime rohkem päevitusjärgset kookospiima baasil tehtud vedelat kreemi.

Vajalikuks osutusid täiesti kummalised asjad, näiteks väike keeduspiraal ja metalltops, et kohvi teha. Samas enamus eurooplasi teenindavaid hotelle omab korralikku lahustuva kohvi tagavara ja annab ka kuuma vett. Nii palju, kui me nägime, saab kõikidest 7-elevenitest osta lahustuva kohvi juba valmis pakitud topsiga ning sealsamas kuuma vee ka peale valada. Mida kõike nad meie jaoks välja ei mõtle!

Vajalik toode number kaks - elektripistiku jagaja e. "vargapesa", kuhu saab korraga mitu asja ühendada. Meil oli selline, mis ühe pistiku kolmeks jagas. Kogu aeg kipuvad kõik tehnikavidinad ja fotoaparaadid korraga tühjaks saama! Tuvastasime ka ühe reisitarkuse. Kui hotellituba on selline, et vool lülitub sisse ja välja ainult siis kui võtmekaart on ukse kõrval vastavas võtmehoidjas, siis külmkapi pistikus on kogu aeg vool sees. Sinna tuleb ainult see jagaja vahele panna ja saabki juba kahte asja korraga laadida ;)

Kokku ostetud kraami ja suveniiride jaoks ostsin eelviimasel päeval natukese suuremas mõõdus käekoti, mida enamus lennufirmasid lubab käsipagasisse lisaks seljakotile. Muidugi peab iga kord lennufirmast üle täpsustama. Väga nadi on lolli näoga lennujaamas seista kui sulle öeldakse, et see lennufirma ei aktsepteeri eraldiseisvaid käekotte (Ryanair on üks selline näiteks). Lufthansa ja Air Asia jällegi aktsepteerivad.

Minu jaoks oli uudis, et öösiti ei lubata basseinides ujuda ega ka meres kolamas käia. Basseinid on seetõttu keelatud, et öösiti nad valavad vette mingit keemiat, et vesi puhtana hoida (mingi kloorilaadne toode vist), meres on taas igasugu mereelukad, mis võivad õrnukesele turistile liiga teha - merisiilikud, meduusid jne.

Ei teagi kohe rohkem. Kui veel midagi meelde tuleb, kirjutan juurde.

Ja nüüd.. tööpüksid jalga ja tööle! :)

No comments:

Post a Comment